Visste du at mer enn 50 % av alle branner oppstår i elektriske anlegget? For en hvilken som helst virksomhet vil en brann få alvorlige økonomiske konsekvenser, og i verste fall kan utfallet være tap av liv og foreskak alvorlige ulykker. Dersom det skulle oppstå driftsstans på grunn av feil i det elektriske anlegget – hva vil det i så fall koste bedriften? Og konsekvensene av en alvorlig ulykke – hvordan vil dette påvirke virksomheten videre?
Jevnlig tilsyn og forebyggende vedlikehold av elektriske anlegg minsker brannfaren og øker sannsynligheten for kontinuerlig drift i så vel næringsbygg og offentlige bygg, som i sameier og borettslag. Internkontroll reduserer også vedlikeholdskostnader – fordi feil avdekkes tidligere. Men viktigst av alt, det reduserer faren for tap av liv og nedsatt helse.
Vi ufører funksjonstester av brannalarmanleggets funksjoner og omfatter bla.: Kontroll av sentralenheter, detektorer, alarmgivende organer, alarmsendere og funksjoner som styres av anlegget. Kontrollbesøket omfatter også en visuell kontroll av brannalarmanlegget og kontroll av O-plankort.
Vi vurderer også anleggets dekningsgrad og plassering av komponenter dersom det har vært ombygging og endringer i byggets planløsning.
Etter den årlige kontrollen utarbeides en rapport som viser hva som er utført, anleggets tilstand og forslag til eventuelle tekniske utbedringer og oppgraderinger av anlegget. Hovedbrannsentralen / betjeningspanel merkes med kontrollmerke som plasseres lett synlig for inspeksjon.
For å sikre at nødlysanlegget virker korrekt og overholder alle standarder, må det gjennomføres regelmessige kontroller. På denne måten kan man også være trygge på at medarbeidere og andre personer i bygget finner rømningsveiene dersom en nødsituasjon skulle oppstå. Det er eier av bygget sitt ansvar å påse at kravene som stilles til nødlys følges. I tillegg har eier ansvar for å melde fra ved mangler på nødlysanlegget.
Visuell sjekk av nødlyssentralen - kan gjennomføres av eier/driftsansvarlig.
Simulering av nettutfall i en periode lang nok til å kontrollere at nødlysarmaturene fungerer som tiltenkt, men ikke lenger enn 25% av batteriets kapasitet. For nødlyssentraler/armaturer med selvtest-funksjon er det tilstrekkelig å notere sentralens logg eller batteriarmaturets indikator. Under testen skal det kontrolleres at nødlysarmaturer og skilt er på plass, er rene og at de fungerer korrekt. Dette kan gjennomføres av eier/driftsansvarlig.
Funksjonstest med utlading. Utføres som ved månedlig test, men for hele nøddriftsperioden slik at batterienes fulle kapasitet blir testet (normalt 1 time). Må gjennomføres av autorisert personell.
I tillegg skal det kontrolleres at alle nødlysarmaturene til enhver tid er rene og ikke tildekket. De månedlige og årlige kontrollene skal loggføres i en loggbok. Her skal også alle feil/mangler og utbedringer noteres. Loggboken skal i tillegg beskrive anleggets omfang og hvilke produkter det består av og når det sist ble kontrollert.
ÅTG Elektro AS har god kunnskap innenfor nødlyssystemer og utfører periodisk kontroll av ulike typer nødlysanlegg. Gode og faste rutiner for sjekk vil føre til et mer stabilt anlegg med lavere vedlikeholdsutgifter.
ÅTG Elektro AS hjelper deg som bedrift/eier å utarbeide en risikovurdering basert på anleggets/byggets kompleksitet og bruk. Ut ifra en slik vurdering kartlegger vi farer og hjelper med å etablere rutiner for de lovpålagte kontrollene. Egenkontrollene kan vi instruere dere i å lære dere å utføre selv. Vi har systemer for, og kan være behjelpelig med tilpasning av skjema til bruk for egenkontroller. Dette, sammen med den årlige kontrollen utført av ÅTG Elektro AS, vil dere sikre dere som bedrift å drive rettmessig kontroll av anlegget basert på en helhetsvurdering av risiko og bruk. På denne måten oppnår dere et sikkert nødlysanlegg som fungerer når ulykken er ute, og dere tilstreber også å følge kravene iht. internkontrollforskriften.
De elektriske installasjonene i et anlegg er varierende fra anlegg til anlegg. Ved kartlegging av anleggets kompleksitet og omfang gjennomgår vi anlegget del for del. Basert på en helhetsvurdering og innspill fra kundens behov og ønsker, utarbeider vi en kontrollplan over hva som skal kontrolleres og hyppigheten av kontrollen. Det er ofte tilstrekkelig med kontroll av det elektriske anlegget hvert tredje år, men i enkelte tilfeller kan bruken av bygget, eller andre risikomomenter i bygget, føre til at vi anbefaler dere en hyppigere kontroll. Denne kontrollen kan vi instruere dere i å utføre selv, og vi har systemer for, og kan være behjelpelig med tilpasning av skjema til bruk for egenkontroller.
Dette, sammen med den regelmessige kontrollen utført av ÅTG Elektro AS, vil dere sikre dere som bedrift å drive rettmessig kontroll av anlegget basert på en helhetsvurdering av risiko og bruk. På denne måten oppnår dere et sikrere anlegg som fungerer til det forutsatt bruk, og dere tilstreber også å følge kravene iht. internkontrollforskriften.
ÅTG Elektro AS gjennomfører en visuell kontroll av El-materiell. Det være seg alt fra stikkontakter, lamper, ovner, kabelføringer mm. Vi ser på elektriske apparater som vaskemaskin, komfyr, varmtvannsbereder, el. billadestasjoner, solcelleanlegg etc, og annet elektrisk utstyr.
Videre utfører vi målinger av anlegget, som kortslutningstester, kontinuitetsmåling og isolasjonsmåling av anlegget.
Kortslutningstesten utføres ved at sekundærsidens terminaler kortsluttes og det påtrykkes en spenning på primærsiden slik at nominell strøm går gjennom viklingene. Formålet med kortslutningstesten er å måle spenningen, strømmen og tapet på kortslutningstiden, og finn kobbertapet og kortslutningsimpedansen til transformatoren. Dette for å verifisere at vernet slår ut ved minste kortslutningsstrøm i anlegget.
Isolasjonsmåling er en måling som brukes i forbindelse med sluttkontroll- og eller kontroll av et elektrisk anlegg for å kontrollere at resistansen mellom en fase og jord er tilstrekkelig høy. Dette for å måle om det står en jordfeil i det elektriske anlegget.
Vedlikehold av tavler deles i to grupper. Den ene er inspeksjon og vedlikehold av skinner, koblinger og bevegelige deler på tavlesystemet. Den andre gjelder funksjonsenheter som vern og koblingsutstyr.
Ved kartlegging av anleggets kompleksitet og omfang gjennomgår vi tavleinstallasjonene i anlegget. Basert på en helhetsvurdering og innspill fra kundens behov og ønsker, utarbeider vi en kontrollplan over hva som skal kontrolleres og hyppigheten av kontrollen. Det er ofte tilstrekkelig med kontroll av tavlene i et anlegget hvert tredje år, men i enkelte tilfeller kan bruken av bygget, eller andre risikomomenter i bygget, føre til at vi anbefaler dere en hyppigere kontroll.
Ved en regelmessig kontroll utført av ÅTG Elektro AS, vil dere sikre dere som bedrift å drive rettmessig kontroll av anlegget basert på en helhetsvurdering av risiko og bruk. På denne måten oppnår dere et sikrere anlegg som fungerer til det forutsatt bruk, og dere tilstreber også å følge kravene iht. internkontrollforskriften.
Ved kontroll av tavlesystemet utfører ÅTG Elektro en visuell inspeksjon og kontroll av berøringsbeskyttelse, kontroll av kontinuitet og forbindelser i jordingssystemet, registrering av spor etter brann, vann, lynnedslag og lysbuer, registrering av tegn på unormal eller kritisk overtemperatur, termografering, kontroll av moment på skinne-/klemmekoblinger, kontroll av funksjon og slitasje i bevegelige deler, kontroll av kapslinger, tetthetsgrad og kabelinnføringer, rengjøring og fjerning av støv, sot, fett og andre fremmedlegemer som har trengt inn.
Vi utfører målinger som: kortslutningstester, kontinuitetsmåling, isolasjonsmåling og termografering av anlegget.
Kortslutningstesten utføres ved at sekundærsidens terminaler kortsluttes og det påtrykkes en spenning på primærsiden slik at nominell strøm går gjennom viklingene. Formålet med kortslutningstesten er å måle spenningen, strømmen og tapet på kortslutningstiden, og finn kobbertapet og kortslutningsimpedansen til transformatoren. Dette for å verifisere at vernet slår ut ved minste kortslutningsstrøm i anlegget.
Isolasjonsmåling er en måling som brukes i forbindelse med sluttkontroll- og eller kontroll av et elektrisk anlegg for å kontrollere at resistansen mellom en fase og jord er tilstrekkelig høy. Dette for å måle om det står en jordfeil i det elektriske anlegget.
Elektrotermografering er et effektivt virkemiddel til å avdekke svakheter i elektriske anlegg i en tidlig fase. Tilløp til varmegang, skadelige termiske virkninger eller andre uønskede hendelser kan identifiseres og håndteres før de utgjør fare.
Det er mange fordeler med å benytte elektrotermografi for å sjekke det elektriske anlegget: Se skjulte feil: Termografi kan avdekke feil og mangler du ikke kan se med det blotte øye. Unngå driftsstans: Termografi er en berøringsfri metode, som betyr at produksjonen kan fortsette som normalt under undersøkelsen
Med fokus på høy kompetanse, innovativ utvikling og redelighet i alt vi gjør, skaper vi et godt og trygt produkt for våre kunder.
Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale!